Nigeria Police Force Recruitment Exams Past Question & Answers (Updated)

Just as the Nigeria Police Force Recruitment exercises will soon commence, we want to use this opportunity to share with you the Nigeria Police Force Recruitment Exams Past Question & Answers.
This is to keep you prepared and informed on the forth coming Nigeria Police Recruitment exercises. Kindly read through to get the full insight of what you will see in the exam.Nigeria Police Force Recruitment Exams Past QuestionBefore heading to the NPF recruitment past questions and answers, i want you to take a look at the list of Service Chiefs appointed by President Buhari and their positions.

  • Maj.-Gen. Abayomi Gabriel Olonishakin – Chief of Defence Staff
  • Maj.-Gen. T.Y. Buratai – Chief of Army Staff
  • Rear Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas – Chief of Naval Staff
  • Air Vice Marshal Sadique Abubakar – Chief of Air Staff
  • Air Vice Marshal Monday Riku Morgan – Chief of Defence Intelligence
  • Maj.-Gen. Babagana Monguno (rtd.) – National Security Adviser

Nigeria Police Force Recruitment Exams Past Question & Answers

1. Which year was Nigeria Police Force(NPF) established?

ANSWER: 1930

2. What is the Nigeria police force motto?

ANSWER: The police are your friends

3. What are the objective of Nigeria Police Force?

ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment.

4. What is the full meaning of NPF?

ANSWER: Nigeria Police Force

5. Who is the Current Nigeria Police Force IGP?

ANSWER: IGP Ibrahim Idris Kpotun

6. Who is the current Senate president of Nigeria?

ANSWER: Sen. Bukola Sarak

7. Who is the present Chief of Defence Staff?

ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin

8. When did Nigeria got her independence?

ANSWER: 1 October 1960

9.  Which year was Nigeria Police reorganized into 7 area command?

ANSWER: 1986

10. What is the staff strength of Nigeria police force?

ANSWER: 371,800 officers

Nigeria Police Force Recruitment Exams Past Question

11. Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force?

ANSWER:
i). The Police service Commision(PSC)
ii). Ministry of police affairs
iii). The Nigeria police council(NPC

12. Name the 7 area Commands of Nigeria police force?

ANSWER: (Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.)

13. When did Nigeria become a Republic?

ANSWER: 1 october 196

14. Which year was Nigeria flag designed and who designed it?

ANSWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959

15. Who is the first Executive president of Nigeria?

ANSWER: Alh. Shehu Shagari

16. Who is the current Speaker of Nigeria House of Representative?

ANSWER: Yakubu Dogara

17. What year did Nigeria civil way started and ended?

ANSWER: Started 1967 and ended 15th jan. 1970

18. How many local government do we have in Nigeria?

ANSWER: There are 774 local governments in Nigeria as written in the Nigerian Constitution 1999

19. Who is the First Inspector General of Police in Nigeria?

ANSWER: Louis Edet

20. What is the Current population of Nigeria?

ANSWER: 183 million

More will be added soon.

ALSO SEE:  Nigerian Police Academy 2017/2018 Admission

We really cherish your opinion and we look forward to it. If you need us to feed you on when Nigeria Police Recruitment will start, kindly provide us your phone number and email Address in the comment box below.

We believe this article was helpful, if yes, don’t hesitate to share this information with your friends on social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>