Nigerian Police Aptitude Test Past Questions & Answers

Just as the submission of application for the 2016 Nigerian Police Recruitment exercise has ended, and all candidate that applied are waiting for the date of the screening and aptitude test, we just want to use this opportunity to share with you some of the Nigerian Police Aptitude Test Past Questions for you to get prepared.

Not withstanding, most of the applicants are eager to get an idea of how the Nigeria Police screening and aptitude test are been conducted. We have gathered some samples from past nigeria police force recruitment past question and answers.

ALSO SEE  Nigerian Police Academy 2016 Application Form

This 2016 Nigerian Police Aptitude Test Question covers subjects like English, Mathematics and General knowledge. I want you to simply go through this Nigerian Police Aptitude Test Past Questions because their are likely repeated questions that will come out during the Nigeria Police interview.

Nigerian Police Aptitude Test

Nigerian Police Aptitude Test Past Questions & Answers

Below are sample questions from past police recruitment aptitude test

1. What is the full meaning of NPF?

ANSWER: Nigeria Police Force

2. What is the Nigeria police force motto?

ANSWER: the police are your friends

3. When was Nigeria Police Force(NPF) established?

ANSWER: 1930

4. What are the objective of Nigeria Police Force?

ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment.

5. Who is the present Chief of Defence Staff?

ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin

6. What is the full Meaning of IGP?

ANSWER: Inspector General of Police

7. What is the name of Nigeria Police Force IGP?

ANSWER: IGP Solomon Arase

8. What year was Nigeria Police reorganized into 7 area command?

ANSWER: 1986

9. When did Nigeria got her independence?

ANSWER: 1 October 1960

Nigerian Police Aptitude Test Past Questions & Answers

10. Who is the current Speaker of Nigeria House of Representative?

ANSWER: Yakubu Dogara

11. Who is the current Senate president of Nigeria?

ANSWER: Sen. Bukola Saraki

RELATED:  Nigeria Police Salary Structure And Ranks (Complete Details)

Nigerian Army Online Application Form for 75RRI 2016

Nigerian Army Short Service Combatant 2016 Recruitment

12. Who is the first Executive president of Nigeria?

ANSWER: Alh. Shehu Shagari

13. Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force?

ANSWER: i). The Police service Commission (PSC)

ii). Ministry of police affairs

iii). The Nigeria police council(NPC)

14. What is the staff strength of Nigeria police force?

ANSWER: 371,800 officers

15. Name the 7 area Commands of Nigeria police force?

ANSWER: (Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.)

16. When did Nigeria become a Republic?

ANSWER: 1 october 1963

17. What year did Nigeria civil way started and ended?

ANSWER: Started 1967 and ended 15th jan. 1970

18. Which year was Nigeria flag designed and who designed it ?

ANSWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959

19. What is the Current population of Nigeria?

ANSWER: 183 million

The mathematics questions form the Nigerian Police Aptitude Test Past Questions & Answers is not difficult , but we discovered that the reason why some applicants failed some times is because they don’t follow the  instructions that was given to them properly. Before you start answering the questions, simply read the instructions very well.

You may use the comment box if you have any further question about 2016 Nigerian Police Aptitude Test Past Questions & Answers and we will reply back to you immediately. Also remember to subscribe to us as we will be updating you on when the List of Nigerian Police Shortlisted candidate will be out. Please help us and to tell your friend that also applied for Nigerian Police Force by using the share button below. Thanks and Good luck.

3 Comments

  1. chigozie
  2. ilesanmi
  3. orhena alfred

Leave a Reply

error: Content is protected !!